New Capitalism versnellen
Incentives voor beursnotering van Impact Investments.
@durkveenstra schetst vanmorgen op @RTLZ het voornemen van de eigenaars van TMG, Telegraaf Media Groep om het van de beurs te halen als begrijpelijk gezien de kostenbesparing en mindere transparantieplicht.
Want een niet-beursgenoteerd bedrijf hoeft minder transparant te zijn en dat kan nuttig zijn uit concurrentieoverwegingen, zeker tijdens een transitie fase.
Een interessante opmerking vanuit Impact Investing perspectief.
New Capitalism*, waarin bedrijven hun bestaansrecht ontlenen aan de maatschappelijke oplossingen die zij vermarkten, kan versneld worden door beursnoteringen van sociale & impact ondernemingen. De verplichte transparantie geeft hun concullega's in maatschappelijke oplossingen inzicht in de bedrijfsvoering en keuzes en dat kan zowel kosten besparen ie kapitaal verspilling verminderen als opschaling versnellen.
Beter goed gejat dan slecht bedacht.
'Een beursnotering prospectus maken is een hele klus'' verzuchte een social entrepreneur recent wiens bedrijf binnenkort naar NPEX gaat.
En dan gaat het alleen nog maar over het financiële gedeelte. En straks moeten ze dus met openbare kwartaalverslagen komen.....
Stel je voor hoe arbeidsintensief, maar ook hoe interessant het wordt als er ook impact informatie wordt toegevoegd! Moet worden toegevoegd....
Beurzen kunnen directe actie nemen zoals de London Stock Exchange die voor charity bonds op haar retail ORB platform geen fees rekent en een handige zoekfunctie heeft. En er is een speciaal emissie platform voor Retail Charity Bonds (Plc).
En regeringen zoals in Singapore die de extra kosten van plaatsing van Groene / Klimaat obligaties op hun beursplatform voor haar rekening neemt.
De Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO ondersteunt Keniaanse financials bij de ontwikkeling van a framework to create the industry’s first pooled green bond facility.
De gelabelde (met impact metrics) Groene Obligatiemarkt haalde in 2017 155miljard US$ op en marktversneller Climatebonds.net verwacht in 2018 verdubbeling naar 250-300miljard US$.
10 jaar naar de lancering van de 1e Climate Bond van de EIB.
Voor een trendwatcher & accelerator van beursgenoteerde impact investing is het een logische gedachte dat beursplatforms en overheden markt-ontwikkeling direct kunnen versnellen en daardoor New Capitalism uit de kip-ei-kramp kan komen van gebrek aan initiatieven door gebrek aan private financiering, overheidsfacilitering etc.
Bijvoorbeeld door versnelling van de groei van ondernemingen met maatschappelijk oplossingen en hun impact door de olievlekwerking van verplichte transparantie van beursgenoteerde ondernemingen.
Ideetje?
@Dijkhoff @WiebesEric @MinsiterieEZK @WBHoekstra @Financien?
Alcanne Houtzaager
Flashback
Ik riep beursplatformen eerder al op om impact indices te bouwen**.
Zoals de biotech index van Amsterdam, maar ook voor bedrijven in basisbehoeften sectoren (valuestock) en impact tech waar de grootste koersstijgingen verwacht worden (growthstock).
Lastig omdat de meeste beursgenoteerde largecaps op de hoofdindex geen impact investments zijn of zelfs op exclusie lijsten staan. En/of ze hebben mixed activities waar wellicht flink geïnvesteerd wordt in impact / STAR activiteiten, maar de daar aan toe te rekenen inkomsten bepaald nog niet leidend zijn en de grootste inkomsten uit niet impact activiteiten behaald worden.
*Beinhocker & Hanna https://www.mckinsey.com/global-themes/long-term-capitalism/redefining-capitalism